Registrele utilizate în evidenţa financiar-contabilă sunt:
A. REGISTRUL JURNAL – se poate prezenta sub forma unui registrujurnal general în cazul unităţilor cu un volum mare de activitate, situaţie în care se utilizează şi REGISTRE-JURNALE AUXILIARE.
Orice înregistrare în registrul-jurnal trebuie să cuprindă elemente privind felul, numărul şi data documentului justificativ, explicaţie sumară a
operaţiunii economice, suma, conturile debitoare şi cele creditoare în care se înregistrează operaţiunea economică.
Unităţile care utilizează jurnale auxiliare sau lucrează automatizat informaţia financiar-contabilă vor trece în acest jurnal sumele centralizate (pe total).
Acest registru se numerotează şi se parafează la începerea activităţii, la încetarea activităţii sau ori de câte ori este nevoie de către organele fiscale.
B. Registrul CARTEA MARE – este un document contabil obligatoriu în care se înregistrează lunar şi sistematic mişcarea şi existenţa elementelor patrimoniale la un moment dat.
Acest registru capătă forme foarte variate, cea mai des folosită fiind FIŞA DE CONT PENTRU OPERAŢIUNI DIVERSE, care stă la baza întocmirii balanţelor de verificare a conturilor contabile, servind la :
– stabilirea rulajelor lunare şi a soldurilor pe conturi sintetice
– verificarea înregistrărilor contabile efectuate.
– furnizarea datelor pentru analiza economică şi financiară.
Fişele se întocmesc lunar, separat pentru debit şi separat pentru credit, iar la începutul anului, la deschiderea fişelor, pe primul rând din coloana “ Suma” se înregistrează soldul iniţial din balanţa de verificare încheiată la sfârşitul anului.
Soldul se barează după care se efectuează înregistrările operaţiunilor economice începând cu luna ianuarie. La sfârşitul fiecărei luni, fişele se barează, iar totalul sumelor din coloana “ Suma” trebuie să fie egală cu totalul sumelor adunate pe
orizontală din coloanele “Conturi corespondente”. Este procedeul ce se utilizează în cazul întocmirii balanţelor de verificare cu 8 coloane sau 4 egalităţi
C. REGISTRUL INVENTAR – se întocmeşte de către toţi agenţii economici şi serveşte ca document contabil obligatoriu de înregistrare a rezultatelor inventarierii patrimoniului. Se întocmeşte fără ştersături şi spaţii libere pe baza Listelor de inventariere şi a Proceselor verbale de inventariere.
Acest registru se numerotează şi se parafează la începerea activităţii, la încetarea activităţii sau ori de câte ori este nevoie de către organele fiscale.
D. REGISTRUL JURNAL DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI – se utilizează de către persoanele care aplică contabilitate în partida simplă, şi sunt trecute toate documentele justificative şi serveşte pentru înregistrarea operativă a încasărilor şi plăţilor şi stabileşte situaţia financiară a agentului economic respectiv.