Relaţiile contractuale se regăsesc stipulate în contractul economic, are următoarele elemente :
• subiectul, respectiv părţile contractuale (vânzător-cumpărător)
• o sumă de bani sau o cantitate de produse, de mărfuri, executare de lucrări, prestări de servicii
• termenul de livrare sau scadenţa.
• preţul (dobânda pentru credite, preţ unitar pentru produse).
Relaţiile de decontare pot îmbrăca următoarele forme :
1. justificarea cheltuielilor efectuate
2. achitarea unor sume de bani fără a folosi numerarul, ci cu ajutorul viramentelor (dispoziţie către casierie plată/încasare, cec cu limită de sumă) făcute direct în conturi deschise la bănci
3. plata salariilor personalului muncitor
Debitorii sunt persoane fizice/juridice care primesc bani, produse, mărfuri, li se execută lucrări sau prestează servicii având obligaţia de a restitui sau achita contravaloarea lor la scadenţă (o dată fixată).
Creditorii sunt persoane fizice/juridice care dau cu împrumut sume de bani, livrează produse, mărfuri, execută lucrări sau prestează servicii având dreptul de creanţă, respectiv dreptul de a i se restitui suma de bani sau de a primi sume ce reprezintă contavaloarea produselor sau mărfurile livrate, lucrări executate sau servicii prestate.
Clientul este ag. ec. care primeşte produse, i se execută lucrări sau prestează servicii.
Furnizorul este persoana juridică care livrează aceste produse, execută lucrări şi prestează servicii.
Primirea şi recepţionarea materiilor prime şi materialelor se face în baza facturii sau avizului de expediţie emis de furnizor. La primirea şi recepţia materiilor prime şi materialelor se confruntă de obicei datele înscrise în comanda sau contractul economic cu cele din factură sau avizul de expediţie şi se întocmeşte nota de recepţie şi constatare de diferenţe.