Aspecte fiscale cu privire la autofacturarea cheltuielilor de protocol care depășesc plafonul impus de lege
Conform Codului fiscal, cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratații și mese partenerilor de afaceri, efectuate în scopul afacerii.
Potrivit art.270 din Codul Fiscal, care tratează operațiunile cuprinse în sfera de aplicabilitate a taxei , alin. 8 trateaza operațiunile care nu constituie livrarea de bunuri, astfel : c) acordarea de bunuri de mică valoare, în mod gratuit, de protocol/reprezentare, în condițiile stabilite prin normele metodologice. Normele metodologice: 7.(12) prevad faptul ca :
- bunurile de mică valoare acordate gratuit în cadrul acțiunilor de protocol nu sunt considerate livrări de bunuri dacă valoarea fiecărui cadou oferit este mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. În situația în care persoana impozabilă a oferit și cadouri care depășesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, însumează valoarea depășirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plată, și colectează taxa, dacă taxa aferentă bunurilor respective este deductibilă total sau parțial. Se consideră că livrarea de bunuri are loc în ultima zi lucrătoare a perioadei fiscale în care au fost acordate bunurile gratuit și a fost depășit plafonul. Baza impozabilă, respectiv valoarea depășirilor de plafon, și taxa colectată aferentă se înscriu în autofactura prevăzută la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a acordat bunurile gratuit în cadrul acțiunilor de protocol și a depășit plafonul;
În cazul depășirii acestui plafon, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, au obligația să întocmească autofactură numai în scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde informațiile despre Cumpărător, iar la denumirea și descrierea bunurilor livrate se poate menționa, după caz: depașire plafon protocol.
Protocolul este important din 2 puncte de vedere: al deductibilității la calculul impozitului pe profit și al deductibilității TVA.
Din punctul de vedere al calculului impozitului pe profit, cheltuielile de protocol sunt deductibile în limita a 2%, aplicată asupra diferenței rezultate dintre totalul veniturilor impozabile și totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decât cheltuielile de protocol și cheltuielile cu impozitul pe profit. Dacă la sfârșitul exercițiului, societatea iese în pierdere, cheltuielile de protocol devin integral nedeductibile.
Exemple:cheltuieli cu alimente, acordarea unor cadouri, tratații și mese acordate partenerilor de afaceri.
Pentru a putea deduce TVA-ul aferent cheltuielilor de protocol,trebuie justificată acordarea cadourilor, tratațiilor sau organizarea meselor. Nu intră în categoria cheluielilor de protocol achizițiile de băuturi alcoolice sau tutun din cadrul meselor organizate, sau în orice altă circumstanță, decât cea care face obiectul principal de activitate al societății (de exemplu: achiziția și înregistrarea lor ca și stoc, și destinate vânzării).
Valoarea până la care nu se colectează TVA este de 100 lei / partener. Cheltuielile de protocol se înregistrează în contabilitate conform facturilor care stau la baza achiziționării, iar pentru diferența care depășește pragul de 100 de lei se colectează TVA , în baza unei autofacturări. În cazul depășirii acestui plafon, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, au obligația să întocmească autofactură numai în scopuri de TVA. Autofactura va cuprinde informațiile despre Cumpărător, iar la denumirea și descrierea bunurilor livrate se poate menționa, după caz: depașire plafon protocol.
Pentru organizarea de mese oferite partenerilor de afaceri se exercită integral dreptul de ducere a TVA-ului, fără ca suma TVA să fie limitată la deducere în situația depașirii plafonului în care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Suma TVA deductibilă aferentă serviciilor prestate prin oferirea unei mese la restaurant nu poate fi dedusă în situația în care nu se poate justifica faptul că aceste cheltuieli sunt efectuate în legatură directă cu activitatea firmei care le-a înregistrat în evidențele contabile și fiscale. Exemplu de documente care pot justifica acest eveniment: referat prin care se motivează necesitatea acestei acțiuni, invitații, procese verbale încheiate, contracte încheiate, note de negociere, oferte, etc.
Monografie contabila cheltuieli de protocol
Speta:
SC X SRL, persoana juridica română, înregistrată în scopuri de TVA, perioada fiscală trimestru, a înregistrat în trimestrul III al anului 2016 următoarele:
–venituri impozabile totale = 50.000 lei
– cheltuieli deductibile (fără protocol și impozit pe profit) = 25.000 lei
Societatea a acordat în luna august 2016 unui grup de 10 parteneri de afaceri cadouri a căror valoare individuală este de 110 lei.
Rezolvare:
– Determinarea TVA colectată și emiterea autofacturii în ultima zi din perioada fiscala
Valoarea totală a cadourilor: 10 parteneri * 110 lei/partener = 1.100 lei
Valoarea până la care nu se colectează TVA: 10 parteneri * 100 lei/partener = 1.000 lei
Pentru diferență se colectează TVA: 1.100 – 1.000 = 100 lei
TVA colectată cuprinsă în autofactura din 30.09.2016 = 100 lei * 20% = 20 lei.
Nota contabila:
– înregistarea cheltuielilor de protocol efectuate în baza facturii primite
% = 401 1.320 lei
623 1.100 lei
4426 220 lei
– colectarea TVA pe baza autofacturii pentru depășirea plafonului
623 = 4427 20 lei
Mod de declarare:
Autofactura va fi cuprinsă în decontul trimestrului III cu scadență în 25 octombrie 2016, chiar daca protocolul a fost acordat în luna august 2016.
Dacă societatea noastra, ar fi cu perioada fiscala la lună, autofactura o emite până în 31.08.2016 și o cuprinde în Declarația 300 aferentă lunii august 2016 cu scadența în 25 septembrie 2016.
– Determinarea impozitului pe profit
Baza de calcul pentru cheltuiala de protocol = venituri toatale – cheltuieli deductibile (fără cheltuiala de protocol și fără cheltuiala cu impozitul pe profit) = 50.000 – 25.000 = 25.000 lei
Cheltuieli de protocol deductibile = 2% * 25.000 = 500 lei
Cheltuiala deductibilă cu protocolul = 500 lei + 20 lei (TVA colectată) = 520 lei
Baza de calcul profit impozabil = 50.000 – 25.000 – 524 = 24.480 lei
Impozit pe profit = 24.480 * 16% = 3.917 lei
Nota contabilă:
691 = 4411 3.917 lei