Legea 209/2016 pentru modificarea și completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată și acordarea avansului în numerar.
În data de 14 noiembrie 2016 în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 209/2016 pentru modificarea și completarea OUG 193/2002, lege care vizează obligația adoptării mijloacelor moderne de plata.
Prin această lege se instituie obligația pentru persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul (comerțul cu amănuntul a următoarelor produse: alimente, băuturi, tutun, medicamente eliberate pe bază de rețetă, produse medicale, cosmetice, îmbrăcăminte, încăltăminte, produse din piele si înlocuitori, piese de mobilier, combustibil, ulei, lubrifianți, piese de schimb, cărți, ziare, papetărie, articole fotografice, bijuterii, etc. ) și care realizează anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei, să accepte ca mijloc de plata și cardurile de debit și cardurile de credit.
De asemenea, nu doar persoanele juridice vor fi nevoite sa adopte mijloacele moderne de plata, dar și instituțiile publice.
Art. 1 “Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”.
Comunicatul menționează și faptul că instituțiile emitente și acceptante de carduri trebuie sa întreprindă toate măsurile necesare în vederea implementarii sistemului de acordare de avansuri în numerar la terminalele de plata, odata cu achiziția de bunuri și servicii, pentru utilizatorii de carduri.
Persoanele juridice oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plata în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar. Acestea afișeaza la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului (un comision care nu poate depași 1% din valoarea avansului acordat). Avansul se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depași suma de 200 de lei. În cazul în care suma existentă în casă , la dispoziția comercianților acceptanți de carduri, nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă.
Instalarea terminalelor de plata se face la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice.
Contravenții și amenzi:
Constituie contravenție refuzul persoanelor juridice de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit și cardurile de credit și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei;
De asemenea utilizarea de către persoanele juridice a unor terminale de plată care nu sunt instalate corespunzător, precum și lipsa afișării semnului privind serviciul de acordare a avansurilor în numerar și a costurilor serviciului constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei.