Microîntreprinderile și opțiunea pentru impozit pe profit
Conform Ordonanței de Urgență nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal s-a luat în considerare necesitatea susţinerii mediului de afaceri în cadrul sistemului de impozitare pe venitul microîntreprinderilor, se propune şi reducerea valorii capitalului social, pentru care persoanele juridice pot aplica opţiunea pentru plata impozitului pe profit, la echivalentul în lei a 10.000 euro.
Astfel s-a redus limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit. Microîntreprinderile care au capital social de 25.000 euro și au optat pentru plata impozitului pe profit își mențin statutul de plătitor de impozit pe profit și după intrarea în vigoare a acestor prevederi, chiar dacă nivelul capitalului se reduce până la noua limită de 45.000 lei. Vor putea opta pentru impozitul pe profit și microîntreprinderile existente, care au, sau își majorează capitalul social până la noua limită de 45.000 lei, similar persoanelor juridice române nou înființate.
Codul Fiscal, prin art. 47 ne arată criteriile pe care o firmă trebuie să le aibe pentru a fii numită microîntreprindere: o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a) a realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea activităților, prevăzute la 48alin. (6);
- b) a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale; Norme metodologice
- c) a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile; Norme metodologice
- d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Regulile de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii sunt reglementate prin articolul 48.
(3) O persoană juridică română care este nou-înființată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiția prevăzută la art. 47 lit. d) este îndeplinită la data înregistrării în registrul comerțului.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 84/2016, la articolul 48, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:
Prin excepție de la prevederile alin. (3), persoana juridică română nou-înființată care, la data înregistrării în registrul comerțului, are subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei poate opta să aplice prevederile titlului II. Opțiunea este definitivă, cu condiția menținerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiție nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47.
La articolul 48, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (51) si (52), cu următorul cuprins:
(51) Pentru persoanele juridice române care au aplicat prevederile alin. (5), în forma în vigoare până la data de 31 decembrie 2016, condiția referitoare la menținerea unui capital social de cel puțin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro se consideră îndeplinită și în situația în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.
(52) Prin excepție de la prevederile art. 47, microîntreprinderile existente care au un capital social de cel puțin 45.000 lei pot obta să aplice prevederile titlului II începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care aceasta condiție este îndeplinită. Opțiunea este definitivă cu condiția menținerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a persoanei juridice respective. În cazul în care aceasta condiție nu este respectată, persoana juridica aplică prevederile prezentului titlu începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 47. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opțiunii se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală. Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care optează să aplice prevederile titlului II se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.